благодарност

благодарност
същ. - признателност
същ. - доволство, задоволство

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • Не говори с тоской: их нет! Но с благодарностию: были! — Не говори съ тоской: ихъ нѣтъ! Но съ благодарностію: были! (иноск.) о друзьяхъ, о всемъ хорошемъ, со временемъ исчезнувшемъ, вспоминай не съ тоской, а съ благодарностію за испытанныя радости. Ср. О милыхъ спутникахъ Не говори съ тоской: ихъ нѣтъ! …   Большой толково-фразеологический словарь Михельсона (оригинальная орфография)

  • Сукот — (хебр. Sukoth) празникот Сеници, староеврејски свечености во знак на благодарност за жетвата се славел девет дена во месецот тишри називот го добил по тоа што во времето на траењето на празникот верниците морале да живеат во колиби од гранки за… …   Macedonian dictionary

  • грација — (лат. gratia) 1. благодарност 2. милност, миловидност, привлечност 3. милост, наклоност, љубов што му се укажува некому 4. славење, веселба, радост, развеселеност …   Macedonian dictionary

  • евхаристија — (грч. eucharistia) 1. заблагодарување, благодарност 2. во старохристијанската црква: а) благодарствена молитва пред осветувањето на лебот и виното при причестувањето б) тајната на причестувањето в) тајната вечера г) осветен леб, нафора …   Macedonian dictionary

  • овација — (лат. ovatio) масовно одушевено поздравување и одобрување, јавно и бучно искажување на почит и благодарност …   Macedonian dictionary

  • пеан — (лат. paean) 1. победничка песна занесна песна за благодарност 2. четириделна стапка со неопределен број должини во таква песна 3. мед. хируршки инструмент за запирање на крвавење од пресечен крвен сад хемостатички клешти …   Macedonian dictionary

  • благодаря — гл. признателен съм, изказвам благодарност, доволен съм, благодарен съм межд. мерси, сполай …   Български синонимен речник

  • признателност — същ. благодарност, отплата, доволство, задоволство …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”